buitenland

191.000 migranten kwamen via Middellandse Zee

Door ANP - 24 mei 2016

GENVE (ANP) – Tussen 1 januari en 21 mei kozen naar schatting 191.134 migranten de Middellandse Zee als vluchtroute. Ze kwamen aan op Cyprus en in Italië, Spanje en Griekenland. Tot 21 mei werden er 1370 doden geteld, mensen die de oversteek niet haalden.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Genève meldde dinsdag dat het aantal doden daarmee 24 procent minder was dan in dezelfde periode van 2015, toen 1792 mensen op alle bekende routes in de Middellandse Zee omkwamen. De jongste doden zijn inclusief tien migranten die vermoedelijk afgelopen zaterdag voor de kust van het Italiaanse eiland Sardinië verdronken. Ze waren voor zover het IOM weet afkomstig uit Algerije.

Dat het aantal doden vermindert, is volgens de IOM te danken aan de toegenomen controles op de Turkse en Noord-Afrikaanse kusten.