buitenland

‘60.000 doden in Syrische gevangenissen’

Door ANP - 21 mei 2016

DAMASCUS (ANP/DPA) – Sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 zijn in gevangenissen van de Syrische overheid naar schatting 60.000 mensen om het leven gekomen. Ze stierven aan de gevolgen van marteling, ondervoeding of gebrek aan medicamenten.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten verklaarde zaterdag dat onder de doden 110 kinderen waren, jonger dan achttien jaar. Het Observatorium, dat de thuisbasis in Londen heeft, zegt zich te baseren op gegevens van het Syrische leger, de geheime dienst van de luchtmacht, de reguliere geheime dienst en de beruchte gevangenis Sednaya vlakbij de hoofdstad Damascus. Bovendien heeft de organisatie zelf een archief waarin 14.456 gevallen zijn beschreven.

Het Observatorium schat dat er momenteel nog 200.000 mensen in de Syrische gevangenissen zitten. Eerder maakten de Verenigde Naties melding van het gebruik van systematisch geweld tegen gevangenen door het regiem.