buitenland

AfD bijt van zich af in ruzie met kardinaal

Door ANP - 16 mei 2016

BERLIJN (ANP/DPA) – Alternative für Deutschland heeft kardinaal Karl Lehmann stevig van repliek gediend nadat deze zich kritisch over de rechtse populisten had uitgelaten. De AfD heeft geopperd dat de kerkbelasting maar eens afgeschaft moet worden. Immers, deze belasting is een uitvloeisel van een overeenkomst die de kerk in 1933 met Hitlers regime sloot.

Vicevoorzitter Beatrix von Storch schreef de kardinaal een brief waarin ze stelde dat de kerk in de geest van Christus toch eigenlijk niet aan een privilege dat uit het Derde Rijk stamt, kan vasthouden. ,,Of wel?” De bisschop van Mainz zou het opzeggen van dat concordaat, ondanks zijn aangekondigde terugtreden, best nog kunnen regelen, aldus Von Storch.

Lehmann, die maandag 80 jaar is geworden, heeft het Vaticaan zijn terugtreden aangeboden, hetgeen door de kerk is geaccepteerd.