buitenland

‘Amerikaanse troepen actief in Libië’

Door ANP - 13 mei 2016

WASHINGTON (ANP) – Amerikaanse speciale eenheden opereren sinds eind vorig jaar vanuit twee buitenposten in Libië. Daar proberen ze bondgenoten te werven voor een mogelijk offensief tegen terreurgroep Islamitische Staat, zeggen bronnen tegen The Washington Post.

Het zou gaan om twee kleine teams die zijn gelegerd in het oosten en westen van land. Ze hebben onder meer tot taak een relatie op te bouwen met groepen die IS mogelijk gaan aanvallen in de stad Sirte. De terreurgroep heeft voor zover duizenden strijders in het Noord-Afrikaanse land.

Ook beoordelen de militairen de lokale veiligheidssituatie. Dat moet de Verenigde Staten in staat stellen bij een eventuele grotere missie personeel veilig ter plaatse te krijgen. Mocht het zover komen, dan zijn er volgens functionarissen al tientallen mogelijke doelwitten in beeld die vanuit de lucht bestookt kunnen worden.