buitenland

Arrestaties bij bijeenkomst Trump San Diego

Door ANP - 28 mei 2016

SAN DIEGO (ANP) – De Amerikaanse politie heeft 35 mensen gearresteerd tijdens demonstraties bij een bijeenkomst van de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. De politie kwam in actie toen tegenstanders en aanhangers van de politicus met elkaar op de vuist gingen voor de deur van een congrescentrum in San Diego in de staat Californië.

Het ging om een van de grootste anti-Trumpbetogingen in de Amerikaanse voorverkiezingen. Zo’n duizend demonstranten protesteerden met vlaggen en leuzen tegen Trumps uitspraken over illegale immigratie, waaronder zijn plan een muur aan de grens met Mexico te bouwen om de illegale immigratie vanuit dat land te stoppen.

Bij het verschijnen van Trump volgden er opstootjes tussen aanhangers en tegenstanders, waarna de politie de menigte het bevel gaf zich te verspreiden. De politie dreef de demonstranten uiteindelijk weg van het congrescentrum. Daarbij werd onder andere pepperspray gebruikt. Trump dankte de politie later via Twitter voor de inzet, hij noemde de demonstranten ,,criminelen”.

Dinsdag liep een campagnebijeenkomst van Trump in de staat New Mexico ook al uit op geweld toen betogers agenten bekogelden met stenen en flessen.