buitenland

Australië: zelfverbranding niet onze schuld

Door ANP - 03 mei 2016

SYDNEY (ANP) – Niet het strenge Australische asielbeleid is debet aan de zelfverbranding deze week in een kamp op het eiland Nauru, maar juist de mensen die zich sterk maken voor asielzoekers. Die beschuldiging werd dinsdag geuit door de Australische minister van Immigratie Peter Dutton.

Een Somalische vrouw stak zich maandag in brand in het Australische kamp op Nauru. Ze ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis.

De mensen die zich bekommeren om het lot van de mensen in de kampen geven mensen valse hoop dat ze ooit naar Australië kunnen reizen, zei Dutton. Dat is de reden van de zelfverbrandingen, niet het Australische beleid. ,,Het recente gedrag in Nauru is geen protest tegen de leefomstandigheden. Het zijn geen protesten tegen de gezondheidszorg of tegen het gebrek aan financiële steun.” De pleitbezorgers van de asielzoekers ,,moedigen sommige mensen aan zich op een bepaalde manier te gedragen”, aldus de minister.