buitenland

Bangladesh hangt oorlogsmisdadiger op

Door ANP - 10 mei 2016

DHAKA (ANP) – Bangladesh heeft woensdag in alle vroegte de islamistische partijleider Motiur Rahman Nizami (73) opgehangen in de centrale gevangenis van Dhaka. Hij was ter dood veroordeeld wegens oorlogsmisdaden tijdens de onafhankelijkheidsstrijd met Pakistan in 1971. Dat heeft minister van Justitie Anisul Haq net na middernacht in Bangladesh bekendgemaakt, in de wetenschap dat het nieuws tot woedende reacties van volgelingen van Nizami kan leiden.

Nizami, een voormalig parlementslid en minister, was de voorman van de Jamaat-e-Islami-partij. Een speciaal tribunaal achtte hem schuldig aan genocide, verkrachting en het organiseren van een slachting onder vooraanstaande intellectuelen. In hoger beroep werd dat vonnis bekrachtigd. De politie en grenswacht hadden duizenden man extra op de been gebracht om tijdens de executie de veiligheid in de belangrijkste steden te bewaken.