buitenland

Californië wil ook af van e-sigaret

Door ANP - 05 mei 2016

LOS ANGELES (ANP) – Na de tabak is nu de e-sigaret aan de beurt in Californië. Gouverneur Jerry Brown heeft zijn handtekening gezet onder een wet die elektronisch roken verbiedt in restaurants, theaters, scholen en andere publieke gelegenheden. Daarmee hoopt de overheid verslaving aan het hippe ‘zuigpijpje’ te voorkomen. ‘Vaping’ is een rage, vooral onder jeugdigen.

De Democratische senator Mark Leno sprak in de Los Angeles Times zijn bezorgdheid uit over de alsmaar groeiende populariteit van dit genotmiddel bij middelbare scholieren en studenten. ,,Dat ook de e-sigaret valt onder de omvangrijke regelgeving voor rookvrije ruimtes is van cruciaal belang voor de volksgezondheid. Zeker gezien de alarmerende gretigheid waarmee jonge mensen naar die dingen grijpen.”

Leno beschuldigde de fabrikanten ervan kinderen met smaakjes als kauwgom en meloen te verleiden tot deze vorm van roken. De te inhaleren damp bevat vaak ook nicotine. De wetgeving definieert de e-sigaret voortaan als een tabaksproduct. Dat betekent onder meer dat de verkoop van de nieuwerwetse peuk aan minderjarigen strafbaar is.