buitenland

Celstraffen voor deelname aan Operatie Condor

Door ANP - 28 mei 2016

BUENOS AIRES (ANP) – In Argentinië zijn vijftien ex-militairen veroordeeld voor het ontvoeren en vermoorden van linkse dissidenten in het kader van Operatie Condor. De uitspraak is met enthousiasme onthaald door mensenrechtenactivisten.

Reynaldo Bignone (88), voormalig Argentijns dictator en daarmee de hoogst geplaatste beschuldigde, werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Veertien anderen kregen celstraffen van acht tot 25 jaar. Twee werden vrijgesproken.

Het is de eerste uitspraak die zich specifiek richt op deelname aan de militaire campagne. ,,Het stelt niet alleen vast dat staatsterrorisme in Argentinië een criminele samenzwering was, maar ook dat het werd gecoördineerd met andere dictaturen”, zei Luz Palmas Zaldua, een advocaat van de nabestaanden. In de uitspraak werd ingegaan op de verdwijning van 105 mensen tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983). Sommige misdaden die tijdens de operatie werden begaan door individuen kwamen al eerder voor het gerecht.

In de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw zetten de militaire dictaturen van Argentinië, Chili, Uruguay, Paraguay, Brazilië, en Bolivia Operatie Condor op om verbannen tegenstanders op te sporen en te doden. Het plan werd vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse vogel met de grote spanwijdte, en werd gecoördineerd vanuit het hoofdkwartier van de beruchte Chileense geheime politie in Santiago.