buitenland

China zwijgt over Culturele Revolutie

Door ANP - 16 mei 2016

PEKING (ANP) – De Chinese staatsmedia zwijgen maandag over de Culturele Revolutie die een halve eeuw jaar geleden door Mao Zedong, de leider van de Communistische Partij, in gang werd gezet. De revolutie duurde tien jaar en kostte aan miljoenen mensen het leven. Met de dood van Mao in 1976 kwam een einde aan de periode van bloedvergieten.

De kranten en websites berichtten niet of heel summier over de gebeurtenissen van destijds. De onderwerpen, zo meldde de BBC maandag, waren van een heel andere aard, zoals de beheersing van de omstreden Zuid-Chinese Zee. Er werden in China ook geen officiële herdenkingen gehouden.

Tien jaar lang had Mao de macht stevig in handen. Zijn opvolger Deng Xiaoping draaide de meeste maatregelen terug en noemde de tien jaren Culturele Revolutie een catastrofe voor het land.