buitenland

Defensieve alliantie VS en Senegal

Door ANP - 03 mei 2016

DAKAR (ANP) – De Verenigde Staten hebben een defensieve alliantie gesloten met Senegal. De overeenkomst vergemakkelijkt de stationering van Amerikaanse troepen in het West-Afrikaanse land en versterkt de militaire samenwerking om gemeenschappelijke bedreigingen het hoofd te bieden, zei minister van Buitenlandse Zaken Mankeur Ndiaye.

Senegal is steeds vaker het doelwit van aanslagen door de terreurbeweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. Het akkoord voorziet niet in een permanente legerbasis van de VS maar zorgt er wel voor dat Amerikaanse militairen snel kunnen worden ingezet in noodgevallen zoals epidemieën, natuurrampen of terroristisch geweld.

,,Ons gezamenlijk geloof in democratie, veiligheid en welvaart vormt de basis voor dit bondgenootschap”, lichtte de Amerikaanse ambassadeur James Zumwalt toe. De VS gebruikten Senegal in 2014 als uitvalsbasis voor hulp aan de slachtoffers van de ebolacrisis.