buitenland

Duitsland rehabiliteert veroordeelde homo’s

Door ANP - 11 mei 2016

BERLIJN (ANP/DPA) – Duitsland gaat homo’s die op grond van de beruchte paragraaf 175 van het Duitse wetboek van strafrecht zijn veroordeeld, rehabiliteren en schadeloos stellen. Dat kondigde minister van Justitie Heiko Maas woensdag aan. Het vonnis van meer dan 50.000 mannen zal worden vernietigd. Het Duits antidiscriminatiebureau heeft dat in een juridisch advies aan de regering aanbevolen.

Seksueel contact tussen mannen was in de Bondsrepubliek strafbaar tot 1994. De DDR schafte het bewuste artikel, dat in 1935 flink was aangescherpt door de nationaalsocialisten, al in 1968 af. Een jaar later werd ook de West-Duitse wetgeving in deze versoepeld, maar tot die tijd zijn er tienduizenden mannen veroordeeld, soms tot meerjarige gevangenisstraffen. Na 1969 trad de rechter tegen nog eens 3500 homo’s op.

,,De staat heeft schuld op zich geladen omdat zij het leven van zo veel mensen heeft bemoeilijkt. Paragraaf 175 was van begin af aan ongrondwettig”, zei Maas. ,,De oude arresten zijn onrecht. Ze kwetsten iedere veroordeelde tot in het diepst van zijn menselijke waardigheid.”