buitenland

Duterte nieuwe president van Filipijnen

Door ANP - 09 mei 2016

MANILLA (ANP) – De omstreden Filipijnse politicus Rodrigo Duterte is de nieuwe president van het land. Nadat meer dan 90 procent van de stemmen waren geteld, bleek dat 38 procent van de kiezers voor Duterte had gekozen. De rechtse populist is daardoor in stemmenaantal niet meer in te halen.

Zijn rivalen blijven ver achter. Op de tweede plaats is met 23 procent van de stemmen oud-minister van Binnenlandse Zaken Mar Roxas geëindigd. Senator Grace Poe, een van de kansrijkste kandidaten in opiniepeilingen, zakte terug naar een derde plaats. Poe zei eerder dat Duterte ,,een mandaat heeft gekregen en een kans verdient”.

De 71-jarige Duterte is een voormalig aanklager en burgemeester die op zijn zachtst gezegd ‘grof in de bek’ is. Hij gaat er prat op keihard op te treden tegen bijvoorbeeld de misdaad. De omstreden politicus heeft beloofd ,,als dictator op te treden” tegen alles wat niet deugt. Dat deed hij al in Davao City, waar hij meer dan twintig jaar lang de burgemeester is geweest. Daar zijn vermoede misdadigers door doodseskaders uit de weg geruimd in het kader van Dutertes ‘zero tolerance’ met betrekking tot misdaad.

De boute taal en de doodseskaders in Davao hebben Duterte de bijnamen De Bestraffer en Duterte Harry (naar de filmpersonage Dirty Harry) bezorgd. Hij ontkent zelf iets met de doodseskaders te maken te hebben. De stad van anderhalf miljoen inwoners in het uiterste zuiden van de Filipijnen is wel een van de veiligste steden geworden, terwijl het eerder door de gewelddadige misdaad bekend stond als moordhoofdstad van het land.

Duterte heeft ook beloofd hard op te treden tegen al het fileleed waar de automobilisten van de hoofdstad Manilla onder lijden. Hij is erg populair onder de mensen uit de middenklasse die zich bedreigd voelen door criminaliteit en falende overheden. Ze nemen Dutertes opschepperij over bijvoorbeeld affaires na gebruik van viagrapillen op de koop toe.