buitenland

EC geeft Polen tijd voor interne oplossing

Door ANP - 24 mei 2016

BRUSSEL (ANP) – Polen krijgt van de Europese Commissie meer tijd om problemen met de rechtsstaat eerst zelf op te lossen. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans met de Poolse premier Beata Szdydlo dinsdag.

De in het najaar aangetreden eurosceptische regering nam wetten aan die het functioneren en de onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indammen. Door de wetten is dit hof feitelijk verlamd en wordt de rechtsstaat en de democratie in Polen hierdoor ondermijnd. Dit zeer tegen de zin in van het dagelijks bestuur van de EU dat aan de bel trok. Brussel dreigde met het opstarten van een officiële procedure.

Maar ook in Polen zelf leidde het aannemen van de wetten tot hevige protesten. Nu is het eerst aan Polen een oplossing te vinden. ,,Dit is een Pools probleem dat een Poolse oplossing nodig heeft”, zei Timmermans.