buitenland

Eerste ‘zwart-groene’ coalitie in Duitsland

Door ANP - 11 mei 2016

STUTTGART (ANP/DPA) – De Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft een politieke primeur. De Groenen regeren er vanaf donderdag onder leiding van hun premier Winfried Kretschmann met steun van de christendemocratische CDU. In Duitsland krijgen politieke partijen kleuren in de media. De CDU heeft de kleur zwart gekregen. De coalitie in de zuidwestelijke deelstaat is de eerste die zwart en groen in een regering samenbrengt.

Kretschmanns Groenen kwamen in 2011 Stuttgart aan de macht met steun van de sociaaldemocratische SPD. De CDU was bij de verkiezingen van dat jaar met bijna 40 procent van de stemmen nog wel de grootste. Maar bij de verkiezingen in maart van dit jaar zakte de CDU weg naar 27 procent. Kretschmann die de CDU-bondskanselier Angela Merkel vanwege haar vluchtelingenbeleid vaak prees, kreeg ruim 30 procent van de stemmen.

Het parlement van de deelstaat kiest donderdag in Stuttgart naar verwachting Kretschmann weer tot premier. Baden-Württemberg was decennia een CDU-bolwerk. Die partij heeft van 1953 tot 2011 de premier geleverd. De deelstaat is iets kleiner dan ons land en telt ruim tien miljoen inwoners.