buitenland

Erdogan veroordeelt VS-steun Koerden

Door ANP - 28 mei 2016

ISTANBUL (ANP/DPA) – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de hulp van de Verenigde Staten aan Koerdische milities zaterdag fel bekritiseerd. Hij wakkerde daarmee het smeulende vuurtje aan dat was ontstaan door de publicatie van een foto van een Amerikaanse militair met een uniformteken van de YPG. Dat is de gewapende tak van de Syrische Koerdenpartij (PYD). De VS trekken in Het Syrisch-Turks grensgebied met de YPG op in de strijd tegen Islamitische Staat.

,,De steun die de USA de PYD en YPG gegeven heeft … dat veroordeel ik”, zei Erdogan in de Koerdische metropool Diyarbakir in het zuid-oosten van Turkije. Hij noemde de Koerdische opstandelingen ,,ongelovigen” en ,,zoroastriërs”, aanhangers van de mythische profeet Zarathustra.

Erdogan sloot zich aan bij zijn minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. ,,Het is onaanvaardbaar dat Amerikaanse soldaten het embleem van een terreurorganisatie dragen”, zei hij vrijdag. De Turkse regering beschouwt militante leden van de YPG evenals van de PKK in eigen land als terroristen.