buitenland

EU gaat Libische kustwacht trainen

Door ANP - 23 mei 2016

BRUSSEL (ANP) – De Libië-missie van de Europese Unie tegen mensensmokkel wordt uitgebreid met het trainen en ondersteunen van de Libische grens- en kustwacht en marine. Daarnaast krijgen de Europese marineschepen een rol in het handhaven van het wapenembargo tegen het Noord-Afrikaanse land.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken gaven hier maandag groen licht voor en verlengden de operatie, Sophia genaamd, met een jaar. De Libische regering en de EU gaan nu bekijken hoe de steun precies vorm krijgt. Daarna bekijken Nederland en de andere lidstaten hoe ze kunnen bijdragen.

De missie werd opgezet nadat in april 2015 een boot op weg naar Italië zonk in de Middellandse Zee waarbij honderden migranten omkwamen. De EU-missie entert en neemt verdachte boten in het internationale deel van de Middellandse Zee uit de vaart. Sinds oktober werden zo 69 mensensmokkelaars en 114 schepen ,,geneutraliseerd’’. Volgens de EU heeft de operatie al bijna 14.000 levens gered. De NAVO heeft aangekondigd Sophia te willen ondersteunen.

Mensensmokkel

,,Het bestrijden van mensensmokkel, illegale migratie, wapenhandel en drugs is in het belang van Libië en van de EU’’, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Goede bewaking van grenzen op land en op zee speelt een cruciale rol.

De Libische premier Fayez Mustafa al-Sarraj heeft de EU onlangs formeel om hulp gevraagd bij de training van de kustwacht. Die zal zeer belangrijk zijn om de Libische territoriale wateren te controleren en de migratiestromen te beheersen, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini maandag.