buitenland

EU-landen schenden wapenembargo tegen Egypte

Door ANP - 25 mei 2016

CARO (ANP) – Bijna de helft van de EU-lidstaten heeft ondanks een wapenembargo tegen Egypte het land toch wapens geleverd. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag bekendgemaakt, die zich zorgen maakt om de repressieve maatregelen van de veiligheidsdiensten in het land.

Volgens Amnesty zijn zeker dertien lidstaten nog altijd een van de belangrijkste leveranciers aan Egypte in wapens en politie-uitrustingen, ondanks dat door de EU een embargo is ingesteld, nadat in 2013 honderden demonstranten om het leven kwamen door buitensporig optreden van veiligheidsdiensten.

De 13 van de 28 EU-lidstaten die het embargo schenden zijn onder meer Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Italië.

Roekeloos

Volgens Amnesty handelen de landen roekeloos. Ze riskeren medeplichtigheid aan ernstige mensenrechtenschendingen, als gedwongen verdwijningen, martelingen en willekeurige arrestaties die de Egyptische strijdkrachten uitvoeren, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Alleen al in 2014 werd aan Egypte voor meer dan 6 miljard euro aan militair materieel verhandeld door de EU. Daarbij ging het onder meer om gepantserde voertuigen en helikopters.