buitenland

Fout bij aanstelling adviseur Timmermans

Door ANP - 30 mei 2016

BRUSSEL (ANP) – De benoeming van de Beierse ex-premier Edmund Stoiber als adviseur van de Europese Commissie is niet goed gegaan. Dat oordeelt de Europese Ombudsman. De Commissie liet eind 2014 weten de Duitser aan te stellen om advies te geven aan vicevoorzitter Frans Timmermans (Betere Regelgeving) in zijn strijd tegen overbodige bureaucratie.

Hierbij zijn de regels overtreden, omdat bij de aankondiging onvoldoende werd gezegd over eventuele belangenconflicten. Zo werd niet vermeld dat Stoiber actief was voor de grote verzekeraar Nürnberger. De ,,premature’’ aankondiging was ,,incorrect en misleidend’’, aldus O’Reilly, die Brussel hiermee een forse tik op de vingers geeft. Zij sprak van ,,slecht bestuur”.

De Europese Ombudsman kondigde maandag aan een onderzoek in te stellen naar de manier waarop de Europese Commissie belangenconflicten afweegt bij de aanstelling van adviseurs.

Expertise

De Europese Commissie telt ongeveer veertig Speciale Adviseurs. Zij brengen veel expertise mee, maar velen van hen hebben belangen die vragen kunnen oproepen over hun onafhankelijkheid, stelde O’Reilly maandag.

Doel van het ,,strategische” onderzoek is zeker te stellen dat de regels voldoende zijn om ,,ongepaste invloed’’ op beleidsmakers te voorkomen. Zo moeten de professionele activiteiten van adviseurs zowel vóór als tijdens hun aanstelling in kaart worden gebracht.

Vetrouwen

O’Reilly wil dat het publiek erop kan vertrouwen dat bij de keuze van experts belangenconflicten uit de weg zijn geruimd. ,,Aangezien de meeste Speciale Adviseurs direct toegang hebben tot EU-commissarissen en velen van hen ook werken in de private sector, moet elk mandaat worden onderzocht op mogelijke belangenconflicten.’’