buitenland

Franse premier hint op wijziging arbeidswet

Door ANP - 26 mei 2016

PARIJS (ANP) – De Franse premier Manuel Valls heeft donderdag op de achtste dag van felle protestacties tegen zijn arbeidswet wijzigingen in dat wetsontwerp gesuggereerd. Het is nog mogelijk de tekst van het wetsontwerp te wijzigen en te verbeteren, zei Valls in een vraaggesprek op tv. Maar hij voegde er wel aan toe dat ,,de geest van de wetgeving” niet mag worden aangetast.

Valls piekert er bijvoorbeeld niet over om een van de meest omstreden punten uit het wetsontwerp te halen. Het gaat om de regel dat in een bedrijf afspraken over de werktijden kunnen worden gemaakt, die afwijken van wat in het algemeen in die sector is afgesproken. Dit is een gruwel voor de vakbonden die hiermee hun invloed zien verdwijnen. En veel werknemers vrezen straks langer te moeten werken tegen een veel lagere beloning dan nu het geval is.