buitenland

Fraude pinapparaten Japan: buit 11,4 miljoen

Door ANP - 23 mei 2016

TOKIO (ANP) – In minder dan drie uur tijd is uit 1400 pinapparaten in Japan illegaal 11,4 miljoen euro getrokken. Dat gebeurde met creditcards die waren gemaakt op basis van data die was gestolen bij een Zuid-Afrikaanse bank.

De pinapparaten stonden in buurtsupers van de keten 7-Eleven, waar anders dan op de meeste plaatsen in Japan ook buitenlandse kaarten worden geaccepteerd. De Zuid-Afrikaanse bank schat de totale schade op 17,2 miljoen euro.

De Japanse politie vermoedt dat meer dan honderd mensen ergens in Japan geld trokken tijdens de actie, die plaatsvond op 15 mei. In elk geval trokken ze het maximumbedrag van 100.000 yen (8200 euro), meldt de BBC maandag op basis van Japanse media.

De Zuid-Afrikaanse Standard Bank noemt de actie ,,geraffineerde, gecoördineerde fraude” en heeft maatregelen genomen.