buitenland

Gouden Palm voor regisseur Ken Loach

Door ANP - 22 mei 2016

CANNES (ANP) – De Britse regisseur Ken Loach heeft in Cannes de Gouden Palm gewonnen voor de film I, Daniel Blake. Die gaat over een timmerman die arbeidsongeschikt wordt verklaard en verstrikt raakt in de ambtelijke molens.

Het is de tweede Palm voor Loach. De regisseur won de prestigieuze prijs eerder voor zijn drama The wind that shakes the barley. Hij is de achtste regisseur ooit die een tweede Palm wint.

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven won zondagavond geen prijzen op het festival van Cannes. De jury kende geen onderscheidingen toe aan de thriller Elle, onder de journalisten een van de best gewaardeerde titels van de competitie. De film met Isabelle Huppert in de hoofdrol beleefde zaterdag de wereldpremière in de Franse badplaats. Vanaf 2 juni is Elle te zien in de Nederlandse bioscopen.

Ook een andere film die unaniem lyrische reacties kreeg, de Duitse komedie Toni Erdmann, viste zondag tijdens de slotceremonie achter het net. De film, met een bijrol voor de Nederlandse actrice Hadewych Minis, werd zaterdag wel door de internationale critici uitgeroepen tot beste titel in de competitie.