buitenland

Grenscontroles langer toegestaan

Door ANP - 04 mei 2016

BRUSSEL (ANP) – Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen krijgen de mogelijkheid hun grenscontroles met maximaal zes maanden te verlengen. De Europese Commissie heeft daar woensdag groen licht voor gegeven.

Het doel blijft dat de controles voor medio november zijn beëindigd, zoals de commissie begin maart al stelde in een plan om het personenverkeer in de paspoortvrije Schengenzone dit jaar te normaliseren. Aan de controles zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moeten ze doelgericht zijn en beperkt in tijd, locatie en frequentie.

Duitsland begon afgelopen september met de grenscontroles en wil daarmee doorgaan. Verlenging na 12 mei is juridisch echter alleen mogelijk met speciale toestemming van de Europese Commissie. Die kan daar alleen toe besluiten als Griekenland de controle van zijn buitengrenzen nog altijd niet op orde heeft.