buitenland

Grieken beginnen met ontruiming kamp Idomeni

Door ANP - 24 mei 2016

ATHENE/IDOMENI (ANP/DPA) – De Griekse autoriteiten zijn dinsdag begonnen met de ontruiming van het vluchtelingenkamp bij Idomeni aan de Macedonische grens. Eenheden van de oproerpolitie grendelden in de vroege ochtend het gebied rond het kamp hermetisch af. De operatie zal waarschijnlijk meerdere dagen duren.

De autoriteiten lieten weten dat ze bij de evacuatie geen geweld willen gebruiken. De migranten, die sinds maanden onder onmenselijke omstandigheden voor de Macedonische grens bivakkeren, en daar een belangrijke spoorlijn blokkeren, worden naar andere opvangcentra overgebracht.

Bij Idomeni had zich na de sluiting van de zogeheten Balkanroute in februari en de bouw van een hek op de grens met Macedonië een informeel vluchtelingenkamp gevormd. Tot 15.000 mensen waren hier in maart neergestreken. Zij hoopten dat de Balkanroute opnieuw zou worden geopend, zodat ze verder konden reizen naar Noord-Europa.