buitenland

Griekenland mag niet terugsturen naar Turkije

Door ANP - 20 mei 2016

ATHENE (ANP) – Een Syrische vluchteling mag niet vanuit Griekenland worden teruggestuurd naar Turkije, omdat dat een ,,onveilig land” is. Een speciale Griekse beroepscommissie oordeelde in zijn zaak dat deportatie terug naar Turkije niet verantwoord is en dat de asielaanvraag opnieuw moet worden beoordeeld. Dat proces kan volgens de Griekse krant Kathimerini maanden duren.

De uitspraak van de beroepscommissie kan de deal tussen de Europese Unie en Turkije in gevaar brengen. Die besloten vorige maand juist dat de EU, en vooral Griekenland, illegale vluchtelingen na hun oversteek terugstuurt naar Turkije, die in ruil legale Syrische vluchtelingen rechtstreeks naar Europa vliegt. Deze maatregel is bedoeld om de migratiestroom in te dammen.

De betrokken vluchteling was Griekenland binnengekomen via Lesbos. Daar werden 174 asielverzoeken in behandeling genomen, waarvan er honderd werden toegekend. De 74 vluchtelingen die hun verzoek zagen afgewezen, gingen in beroep.