buitenland

Grootmachten: Libië toch bewapenen

Door ANP - 16 mei 2016

WENEN (ANP/RTR) – De grote mogendheden willen een uitzondering maken op het wapenembargo tegen Libië en het land toch bewapenen. De nieuwe regering van nationale eenheid kan de strijd met onder andere Islamitische Staat anders niet aan, vrezen ze.

Zowel de nieuwe, door bemiddeling van de Verenigde Naties tot stand gekomen Libische eenheidsregering als haar voorgangers drongen al lang aan op toestemming voor de invoer van wapens. De zogeheten steungroep voor Libië, waarin onder meer de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en een aantal andere nauw bij Libië betrokken landen zitting hebben, steunt dat streven nu.

Libië reageerde onmiddellijk. Het land dient op korte termijn een wensenlijst in met de wapens die het nodig heeft, liet premier Fayez Seraj weten.