buitenland

HDP maakt bezwaar tegen opheffen immuniteit

Door ANP - 26 mei 2016

ANKARA (ANP) – De pro-Koerdische oppositiepartij HDP heeft donderdag bezwaar aangetekend tegen het besluit om de immuniteit van meer dan een kwart van de leden van het parlement op te heffen. Dat heeft de juridisch expert van de partij, Hanim Serencelik, meegedeeld.

De HDP vecht hiermee een grondwetswijziging aan die vorige week door het parlement werd aangenomen. Door het besluit zou de onschendbaarheid van 148 van de 550 afgevaardigden worden opgeheven. Het besluit is pas rechtsgeldig als het in het staatsblad is gepubliceerd.

De maatregel treft vooral de HDP. Van de 59 afgevaardigden van de partij dreigen er 53 strafrechtelijk te worden vervolgd. President Recep Tayyip Erdogan beschuldigt de HDP van steun aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Vertegenwoordigers van andere partijen worden mogelijk vervolgd wegens ambtsmisbruik of belediging van het staatshoofd.

Volgens CNN Türk hebben ook minstens twee afgevaardigden van de oppositiepartij CHP bezwaar aangetekend.