buitenland

Hongaars referendum over vluchtelingenplan EU

Door ANP - 10 mei 2016

BOEDAPEST (ANP) – Het Hongaarse parlement heeft besloten tot een referendum over het plan van de EU om vluchtelingen over de unie te verdelen. Voor het voorstel van de conservatieve regering stemden de afgevaardigden van de regeringspartij Fidesz en de extreemrechtse partij Jobbik. Naar verwachting tekent de oppositie bij het grondwettelijk hof bezwaar aan tegen het besluit.

Het referendum moet in het najaar worden gehouden. De Hongaren moeten dan ‘ja’ of ‘nee’ zeggen op de volgende vraag: ,,Wilt u dat de Europese Unie ook zonder instemming van het parlement de verplichte vestiging van niet-Hongaarse staatsburgers in Hongarije kan voorschrijven?”

De oppositie wil de stemming boycotten. Een referendum is Hongarije pas geldig als minstens de helft van de kiesgerechtigden eraan deelneemt. Premier Viktor Orbán legt een ‘nee’-stem uit als een stem ,,voor Hongarije’s onafhankelijkheid”.

Juridisch heeft het referendum voor de EU geen betekenis.