buitenland

Interim-president Brazilië laat keuze pg vrij

Door ANP - 16 mei 2016

SO PAULO (ANP/RTR) – De Braziliaanse interim-president Michel Temer trekt de benoeming van een nieuwe voorzitter van de procureurs-generaal niet naar zich toe. Hij morrelt niet aan de ongeschreven regel dat de procureurs-generaal hun eigen voorman kiezen, verzekerde hij maandag.

Temers minister van Justitie, Alexandre de Moraes, wees er bijna onmiddellijk na zijn aantreden op dat de president naar believen een leidsman voor het Openbaar Ministerie kan aanstellen. Er stak prompt een storm van kritiek op, omdat de president, als hij de voordracht van de procureurs-generaal niet langer zou volgen, de onafhankelijkheid van het OM op het spel zou zetten.

Het OM vervolgde de afgelopen jaren tal van corrupte politici, onder wie partijgenoten van Temer. Ook Temer zelf, die waarneemt voor de vorige week voor de duur van een afzettingsprocedure geschorste president Dilma Rousseff, moet mogelijk vrezen voor een gerechtelijk onderzoek.