buitenland

IS valt ziekenhuis in Deir al-Zor aan

Door ANP - 14 mei 2016

BEIROET (ANP) – Islamitische Staat heeft zaterdag een aanval uitgevoerd op een ziekenhuis in het zuidwesten van Deir al-Zor. De extremistische rebellen veroverden terrein aan de rand van de belegerde stad in het oosten van Syrië, waar regeringstroepen het nog deels voor het zeggen hebben.

De IS-nieuwsdienst Amaq meldde dat strijders het Assad-hospitaal hebben bestormd. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten zijn er berichten dat de medische staf wordt gegijzeld en een aantal Syrische soldaten gevangen is genomen. De islamistische terroristen hebben nu tevens de controle over een belangrijke toegangsweg, een brandweerkazerne en het universiteitscomplex. Ook zou progressie zijn geboekt in de opmars naar de olievelden van al-Tayyam en het nabijgelegen militair vliegveld.

IS beheerst grote delen van de provincie Deir al-Zor, op de verbindingsroute tussen ‘hoofdstad’ Raqqa en de bezette gebieden in Irak. Sinds maart vorig jaar wordt zwaar gevochten om het territorium dat nog in handen is van het leger van president Bashar al-Assad.