buitenland

‘Islamistisch motief’ steekpartij bij München

Door ANP - 10 mei 2016

MNCHEN (ANP) – Een 27-jarige Duitser heeft dinsdagochtend reizigers op een treinstation bij München aangevallen met een mes, mogelijk met een islamistisch motief. Vier mannen raakten gewond, van wie er een later in het ziekenhuis overleed. Dat hebben het Openbaar Ministerie in München en de politie van de deelstaat Beieren meegedeeld.

De dader kwam tegen 05.00 uur bij het treinstation van Grafing aan en begon onmiddellijk op het perron en in een gereedstaande trein naar München op de vier mannen van 43, 50, 55 en 58 jaar in te steken. De 50-jarige overleed later aan zijn verwondingen.

De dader kon nog op het station door politieagenten worden overmeesterd. Tijdens zijn daad ,,deed hij uitspraken die duidden op een politieke motief”, aldus de autoriteiten. Volgens de Bayerischer Rundfunk onderzoekt de politie verklaringen van getuigen dat de messentrekker ,,Allahu akbar” (Allah is groot) had geroepen en dat hij ‘ongelovigen’ wilde doden. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann zei dat de verdachte zich in het verhoor tot dusver niet coöperatief heeft getoond.

Duitsland vervult een ondersteunende rol in de strijd tegen de groep Islamitische Staat en is volgens ministers en inlichtingendiensten doelwit van terroristen. Naar schatting ruim achthonderd mensen uit Duitsland zouden zich bij jihadistische groepen in Syrië en Irak hebben aangesloten, van wie zo’n 260 zijn teruggekeerd.

Duitsland was ook een doorreisland voor terroristen die dit jaar en vorig jaar aanslagen pleegden in Brussel en Parijs. Ook bestaat de vrees dat terroristen het land zijn binnengeglipt onder de meer dan een miljoen migranten die vorig jaar in Duitsland aankwamen.