buitenland

Johnson haalt Hitler en Napoleon van stal

Door ANP - 15 mei 2016

LONDEN (ANP) – Om bij Engelsen de afkeer van het continent en de EU aan te wakkeren, heeft de Britse politicus Boris Johnson twee Europese leiders aangehaald die de ondergang van het Britse Rijk hoog op hun agenda hadden staan. Johnson zei met het oog op het referendum in juni over lidmaatschap van de Europese Unie dat die unie heel Europa onder een autoritair gezag wil plaatsen, net als Adolf Hitler (1889-1945) en Napoléon Bonaparte (1769-1821) dat deden.

De conservatieve ex-burgemeester van Londen loopt voorop in de campagne tegen lidmaatschap van de EU. Johnson zei in The Sunday Telegraph dat de pogingen in de afgelopen 2000 jaar zoals die van de Duitse Führer en de Franse keizer altijd dramatisch aflopen. Hij erkende wel dat Hitler andere middelen gebruikte dan de EU om een superstaat te creëren.

De vergelijkingen hebben veel kritiek losgemaakt. Johnson zou ,,zijn morele kompas kwijt zijn, nadat hij het economisch debat over de EU eerder al had verloren”, zei de sociaaldemocratische politicus en parlementariër Hilary Benn boos. ,,Na de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog hielp de EU een einde te maken aan eeuwen van conflict in Europa.” Wat Johnson beweert is schandelijk en toont aan hoe wanhopig hij is, aldus Benn. Yvette Cooper van de campagne ‘Britten Sterker in Europa’, vindt volgens de krant The Guardian dat Johnson erg vuil spel speelt.