buitenland

Johnson haalt Hitler en Napoleon van stal

Door ANP - 15 mei 2016

LONDEN (ANP) – Om bij Engelsen de afkeer van het continent en de EU aan te wakkeren, heeft de Britse politicus Boris Johnson twee Europese leiders aangehaald die de ondergang van het Britse Rijk hoog op hun agenda hadden staan. Johnson zei met het oog op het referendum in juni over lidmaatschap van de Europese Unie dat die unie heel Europa onder een autoritair gezag wil plaatsen, net als Adolf Hitler (1889-1945) en Napoléon Bonaparte (1769-1821) dat deden.

De conservatieve ex-burgemeester van Londen Johnson leidt de campagne tegen lidmaatschap van de EU. Johnson zei in The Sunday Telegraph dat de pogingen in de afgelopen 2000 jaar zoals die van de Duitse Führer en de Franse keizer altijd dramatisch aflopen. Hij erkende wel dat Hitler andere middelen gebruikte dan de EU.

De vergelijkingen hebben veel kritiek losgemaakt. Johnson zou ,,zijn morele kompas kwijt zijn, nadat hij het economisch debat over de EU eerder al had verloren”.