buitenland

Johnson haalt Hitler en Napoleon van stal

Door ANP - 15 mei 2016

LONDEN (ANP) – Om bij Engelsen de afkeer van het continent en de EU aan te wakkeren, heeft de Britse politicus Boris Johnson twee Europese leiders aangehaald die de ondergang van het Britse Rijk hoog op hun agenda hadden staan. Johnson zei met het oog op het referendum in juni over lidmaatschap van de Europese Unie dat die unie heel Europa onder een autoritair gezag wil plaatsen, net als Adolf Hitler (1889-1945) en Napoléon Bonaparte (1769-1821) dat deden.

De conservatieve ex-burgemeester van Londen loopt voorop in de campagne tegen lidmaatschap van de EU. Johnson zei in The Sunday Telegraph dat de pogingen in de afgelopen 2000 jaar zoals die van de Duitse Führer en de Franse keizer altijd dramatisch aflopen. Hij erkende wel dat Hitler andere middelen gebruikte dan de EU om een superstaat te creëren.

De vergelijkingen hebben veel kritiek losgemaakt. Johnson zou ,,zijn morele kompas kwijt zijn, nadat hij het economisch debat over de EU eerder al had verloren”, zei de sociaaldemocratische politicus en parlementariër Hilary Benn boos. ,,Na de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog hielp de EU een einde te maken aan eeuwen van conflict in Europa.” Wat Johnson beweert is schandelijk en toont aan hoe wanhopig hij is, aldus Benn.

Vuil spel

Yvette Cooper van de campagne ‘Britten Sterker in Europa’, vindt volgens de krant The Guardian dat Johnson erg vuil spel speelt. ,,Hoe meer hij met dit soort hysterische claims strooit, hoe duidelijker het wordt dat hij geen onderscheidingsvermogen heeft en enkel cynisch en inhoudsloos politiek bedrijft”, aldus Cooper. De campagnes voor en tegen het EU-lidmaatschap worden steeds feller. Volgens peilingen is ongeveer de helft van de ondervraagden voor Brexit en de andere helft tegen.

De veroveraar Napoleon verkocht Franse bezittingen in Noord-Amerika aan de VS en stortte aan het begin van de negentiende eeuw de opbrengst in enorme projecten tussen Boulogne en Vlissingen voor een grote invasie van Engeland. Die kwam er echter nooit. Hitler zag van zijn invasie, de Operatie Seelöwe, al af in september 1940, nauwelijks vier maanden na het begin van de oorlog in West -Europa.