buitenland

Klimaatscepticus wordt energieadviseur Trump

Door ANP - 14 mei 2016

WASHINGTON (ANP) – De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag (lokale tijd) een klimaatscepticus benoemd als energieadviseur.

Kevin Cramer, Republikeins afgevaardigde van North Dakota, geldt als een van Amerika’s grootste klimaatsceptici en is tevens een fervent pleitbezorger van de nationale olie- en gasindustrie. Zijn thuisstaat speelt een belangrijke rol bij de winning van gas en olie uit schalie, het zogenaamde fracking.

Cramer zal op verzoek van Trump een rapport schrijven waarin onder meer de gevaren worden benadrukt van Amerikaanse energiebronnen in buitenlandse handen, overregulering en hoge belastingen. Tot nu toe heeft de New Yorkse miljardair zich slechts oppervlakkig uitgesproken over zijn energieagenda, al vertelde hij recentelijk aan zijn aanhang in West-Virginia dat de kolenindustrie onder zijn presidentschap zal opleven.

Ook noemde hij de opwarming van de aarde een concept ,,verzonnen door en voor de Chinezen” om de Amerikaanse economie te beschadigen. Op 26 mei zal Trump dieper ingaan op zijn ideeën over energie op een top in North Dakota, meldde Cramer.

Milieugroeperingen en het kamp van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton bekritiseerden Trump vanwege de benoeming. De speerpunten van Clinton’s energiebeleid zijn tegenovergesteld aan die van Trump: zij wil dat de Verenigde Staten in 2030 voor vijftig procent schone energie gebruiken. Ook is ze van plan fracking zwaar te reguleren en de kolenindustrie te beëindigen.