buitenland

Koerden dreigen met oprichting tegenparlement

Door ANP - 03 mei 2016

ANKARA (ANP) – Parlementsleden van de Koerdischgezinde Turkse partij HDP hebben dinsdag gedreigd een eigen parlement op te richten. De partij is woedend over de intrekking van de parlementaire onschendbaarheid, waarop de regering zint. Een parlementscommissie gaf maandag groen licht voor behandeling van een voorstel met die strekking.

HDP-leider Selahattin Demirtas en enkele van zijn partijgenoten worden verdacht van het steunen van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Als hun immuniteit voor rechtsvervolging wordt opgeheven, moeten zij waarschijnlijk voor de rechter verschijnen.

,,Dit parlement is niet jullie bezit en we zullen jullie leren dat, als het volk het wil, het meer dan een parlement in het leven kan roepen”, zei Demirtas dinsdag in de vergaderzaal.

Het parlement buigt zich op 16 mei over de intrekking van de parlementaire onschendbaarheid. Als twee derde van de volksvertegenwoordigers instemt krijgt het kracht van wet.