buitenland

Koerdische aanval op hoofdstad IS

Door ANP - 24 mei 2016

AL-QAMISHLI (ANP) – Koerden in het noorden van Syrië zijn een offensief begonnen om de ‘hoofdstad’ van de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS), Raqqa, te veroveren. Er is dinsdag gevochten bij Ain Issa, een plaatsje circa 50 kilometer ten noorden van de stad Raqqa. De nieuwszender al-Jazeera meldde dat een door Washington gesteunde coalitie van vooral Koerdische strijders, de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), duizenden strijders heeft samengetrokken ten noorden van Raqqa.

De SDF heeft de bevrijding van Raqqa alvast in het vooruitzicht gesteld. De stad aan de rivier de Eufraat, ruim 350 kilometer en noordoosten van Damascus, viel in 2014 in handen van IS. Die riep een kalifaat in het Midden-Oosten uit en Raqqa geldt als de hoofdstad daarvan.