buitenland

Kritiek Turkse nationalisten op systeem

Door ANP - 24 mei 2016

ANKARA (ANP/RTR) – De leider van de Turkse nationalistische oppositie, Devlet Bahceli, vindt dat een presidentieel systeem in Turkije onvermijdelijk leidt tot despotisme. Op de lange termijn is zo’n systeem, waarbij één persoon de macht heeft, schadelijk voor het land, zei hij dinsdag.

De regerende AK-partij hoopte op steun in het parlement van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) om de grondwet te veranderen en een uitvoerend presidentieel systeem in te voeren. Of als tijdelijke maatregel een systeem waarbij het staatshoofd de touwtjes van zijn partij in handen houdt.

Sprekend in het parlement zei Bahceli dat hij sterk gekant is tegen beide systemen. De MHP is verwikkeld in een strijd om het leiderschap nadat honderden leden een actie waren gestart om Bahceli te verdrijven. Bahceli leidde de partij de laatste twee decennia.