buitenland

‘Mandela draaide door CIA de gevangenis in’

Door ANP - 16 mei 2016

JOHANNESBURG (ANP) – Een tip van de Amerikaanse geheime dienst CIA zorgde ervoor dat Nelson Mandela in 1962 door het Zuid-Afrikaanse regime werd opgepakt en voor 27 jaar in de cel belandde. Dat heeft de voormalige consul van de VS in het Zuid-Afrikaanse Durban en CIA-medewerker Donald Rickard gezegd tegen regisseur John Irvin.

De Britse regisseur heeft net de film Mandela’s Gun gemaakt, die gaat over de periode die aan de arrestatie van Mandela voorafging. Rickard claimt dat de Amerikanen er destijds van overtuigd waren dat Mandela, advocaat en politiek actief in het ANC, geheel onder controle van de Sovjet-Unie stond. De VS waren bang dat door toedoen van Mandela een burgeroorlog in Zuid-Afrika kon ontstaan, waarin de Amerikanen zouden worden betrokken.

Het ANC heeft volgens de media in Zuid-Afrika gezegd dat de bewering bevestigt wat de partij altijd al heeft gedacht. Mandela werd in 1964 veroordeeld wegens het voorbereiden van een guerrillaoorlog met de bedoeling het apartheidssysteem omver te werpen. Hij kwam in 1990 vrij. Van 1994 tot 1998 was hij president. Hij stierf in 2013, op 95-jarige leeftijd.