buitenland

‘Medicijnproducent deels schuldig aan proef’

Door ANP - 23 mei 2016

PARIJS (ANP) – De Portugese medicijnenproducent Bial en het Franse laboratorium Biotrial zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor een fatale medicijnproef waardoor in januari een persoon om het leven kwam. Dat zei de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine maandag.

Alle proeven met het experimentele geneesmiddel in het Franse Rennes zijn sindsdien opgeschort. Het betreffende medicijn is ontwikkeld voor de behandeling van stemmings- en angstproblemen en voor bewegingscoördinatiestoornissen door neurologische afwijkingen.

,,Het eindverslag van het onderzoek bevestigt dat de voorwaarden waaronder de test werd goedgekeurd, de bestaande wetgeving niet heeft geschonden”, vertelde Touraine. ,,De inspecteurs zijn echter van mening dat Bial en Biotrial in verschillende opzichten verantwoordelijk zijn; ten aanzien van de voorgeschreven dosering, en de tijd die genomen is om de autoriteiten te waarschuwen”, zei ze.

Onderzoek

Een voorlopig onderzoek in februari had al vastgesteld dat Biotral te langzaam reageerde toen de eerste patiënt ziek werd.

In totaal negentig mensen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar deden mee aan de test. Zes proefpersonen werden ziek van het medicijn, van wie er een overleed. Zij behoorden tot degenen die het meeste van het middel kregen. De 84 andere mensen die aan de proef deelnamen, hebben geen klachten gemeld.

Zieken

Touraine zei dat de vijf zieken buiten levensgevaar zijn en niet langer in het ziekenhuis liggen.

Biotrial betwistte de bevindingen. Bial was maandag niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.