buitenland

‘Meerderheid senatoren stemt tegen Rousseff’

Door ANP - 11 mei 2016

SO PAULO (ANP) – Minstens vijftig van de 81 Braziliaanse senatoren zullen voor een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff stemmen. Dit meldde woensdag de krant Folha do So Paulo na ,,een eigen enquête” onder de leden van de Braziliaanse Senaat.

De Senaat begint woensdag een zitting over de vraag of de president moet worden afgezet, omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan ,,misdadige onverantwoordelijkheid”. De Braziliaanse Tweede Kamer stemde in april al voor het in gang zetten van een afzettingsprocedure. Wanneer de Senaat ook instemt, is Rousseff meteen haar baan kwijt. Ze wordt dan tot mogelijk 180 dagen geschorst als staatshoofd. Vicepresident Michel Temer neemt haar taken waar.

De feitelijke afzetting is dan nog niet in zicht. De senatoren moeten later met een twee derde meerderheid Rousseff afzetten, als uit een onderzoek door het hooggerechtshof en de senaat blijkt dat beschuldigingen aan het adres van Rousseff kloppen.