buitenland

Mensenhandel dwingt meer kinderen in slavernij

Door ANP - 19 mei 2016

BRUSSEL (ANP) – Criminele bendes maken misbruik van de vluchtelingencrisis in Europa. Vooral alleen reizende vluchtelingenkinderen verdwijnen uit het zicht van de autoriteiten en worden gedwongen tot slavernij in onder meer de seksindustrie. Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Unie donderdag over mensenhandel publiceert, waarover The Guardian al bericht.

Vorig jaar werden 96.000 onbegeleide kinderen aangemeld voor asielprocedures in Europa. Zeker 10.000 kinderen verdwenen later uit het zicht. Duitsland verklaarde eerder dit jaar dat van 4700 vluchtelingenkinderen de verblijfplaats niet meer bekend is en in Zweden raken elke week tien kinderen ‘kwijt’.

,,Georganiseerde bendes kiezen voor handel in kinderen, omdat ze gemakkelijk te werven zijn en snel kunnen worden verplaatst”, meldt het rapport. Het gaat om kinderen van zes maanden tot tien jaar oud, die voor 4000 tot 8000 euro van de hand gaan.

Zorgelijk

,,Zorgelijke berichten”, reageert Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer. ,,De vluchtelingenstroom is niet alleen qua omvang uitdagend voor Nederland. Ook vanuit het perspectief van mensenhandel komt een kwetsbare groep Nederland binnen. Dit zijn niet alleen Syrische vluchtelingen, maar ook kinderen en volwassenen uit bijvoorbeeld Nigeria, Eritrea, Irak en Vietnam.”

In Nederland verdwenen in 2015 met name Vietnamese kinderen. Van de 24 opgemerkte verdwenen jongeren bleken er 21 Vietnamees. ,,Hoewel het mogelijk is dat deze kinderen naar familie gaan, bestaat ook de vrees dat ze vertrekken naar hun mensenhandelaren om vervolgens uitgebuit te worden in de hennepteelt of in de prostitutie. Mogelijk in Nederland, Duitsland of in Engeland”, zei Dettmeijer in maart. ,,Het is van belang om meer zicht te krijgen op deze kinderen én te bezien welke mogelijkheden er zijn om te voorkomen dat ze verdwijnen.”

Twee derde

De EU registreerde in 2013 en 2014 bijna 16.000 slachtoffers van mensenhandel, onder wie bijna 2400 kinderen, maar de werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger. Meer dan twee derde van de slachtoffers belandt in de seksindustrie.