buitenland

Mexico wil homohuwelijk legaliseren

Door ANP - 18 mei 2016

MEXICO STAD (ANP) – De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft zich ferm uitgesproken voor landelijke erkenning en respectering van de homorechten. De krant ‘El Universal’ meldde dat hij het initiatief voor een grondwetswijziging dinsdag heeft ondertekend. Daarin wordt elke vorm van discriminatie strafbaar gesteld en gelijke rechten voor iedereen gegarandeerd, zei Peña Nieto tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de ‘Internationale Dag tegen Homofobie.”

De nieuwe wet betekent onder meer de legalisering van het homohuwelijk in heel Mexico. Nu is dat alleen in de hoofdstad en in drie van de 31 deelstaten toegestaan. Het Hooggerechtshoofd oordeelde vorig jaar al dat een trouwverbod voor personen van hetzelfde geslacht ongrondwettelijk is. ,,Het kan niet zo zijn dat in in een paar provincies rechten bestaan en in andere niet”, aldus de president.