buitenland

Moskee heropend in hart Servisch Bosnië

Door ANP - 07 mei 2016

SARAJEVO (ANP/DPA/RTR) – Duizenden moslims, onder wie de scheidende Turkse premier Ahmet Davutoglu, hebben zaterdag de herbouwde moskee in het Bosnisch-Servische Banja Luka ingewijd. De Ferhad Pasja-moskee in de hoofdstad van de Servische deelrepubliek in Bosnië werd tijdens de oorlog in de jaren negentig met de grond gelijk gemaakt.

Davutoglu, wiens regering de beurs trok voor de herbouw van de moskee, opende het gebedshuis. De moskee brengt een boodschap van vrede, zei hij. ,,Bosnië-Herzegovina, met zijn moslims, katholieken, orthodoxen en joden, is één lichaam, één hart”, stelde de Turkse premier met een verwijzing naar de afscheidingsplannen van sommige Bosnische Serviërs. ,,Als er een poging wordt gedaan het te verdelen, dan zou dat betekenen dat dit hart doorkliefd wordt.”