buitenland

Museveni belooft Uganda betere inkomens

Door ANP - 12 mei 2016

KAMPALA (ANP/BLOOMBERG/DPA) – De Ugandese president Yoweri Museveni (71) is donderdag in Kampala voor een nieuwe termijn van vijf jaar ingezworen. Museveni won in februari de verkiezingen met 61 procent van de stemmen. Hij is sinds 1986 aan de macht en daarmee een van de langstzittende staatshoofden in Afrika.

Museveni beloofde in een toespraak de (koffie-)export van het Oost-Afrikaanse land te vergroten en de inkomens van de bevolking te verbeteren. De ceremonie werd bijgewoond door onder anderen zijn Tanzaniaanse ambtgenoot John Magufuli, Kenia’s president Uhuru Kenyatta en Zimbabwes Robert Mugabe.

De aanwezigheid van Umar al-Bashir van Sudan leidde tot kritiek van Human Rights Watch. Al-Bashir is aangeklaagd voor oorlogsmisdrijven in Darfur. Amnesty International riep donderdag op hem aan te houden en uit te leveren aan het Internationaal Strafhof (ICC) in de Haag. ,,Uganda moet aan zijn internationale verplichtingen voldoen en al-Bashir arresteren wegens volkerenmoord”, aldus Muthoni Wanyeki, regionaal directeur van Amnesty.

Niet onomstreden

De herverkiezing van Museveni is niet onomstreden. De oppositie in Uganda riep Kizza Besigye, die 35 procent van de stemmen kreeg, uit tot winnaar. De claim van verkiezingsfraude werd door het Ugandese hooggerechtshof verworpen. Besigye werd woensdag gearresteerd toen hij zijn eigen inhuldigingsceremonie wilde houden. De presidentskandidaat staat sinds de verkiezingen onder huisarrest, maar wist desondanks aan het toezicht te ontkomen.

De inhuldiging van Museveni ging gepaard met scherpe veiligheidsmaatregelen. Zo waren sociale media als Facebook, Twitter en WhatsApp tijdelijk uit de lucht, vermoedelijk uit vrees voor het aanzetten tot ongeregeldheden.