buitenland

NAVO in conclaaf over inzet in Oost-Europa

Door ANP - 18 mei 2016

BRUSSEL (ANP) – De NAVO gaat bataljons legeren in meerdere landen in het oosten van Europa, in ieder geval in de Baltische staten. In aanloop naar de NAVO-top die deze zomer in Warschau wordt gehouden, bereidt het militaire bondgenootschap een besluit voor over de inzet van deze multinationale troepenmacht.

NAVO-chef Jens Stoltenberg wilde woensdag nog geen aantallen en specifieke landen noemen. De ministers van Buitenlandse Zaken bespreken de kwestie donderdagavond in Brussel en de ministers van Defensie van de NAVO-landen buigen zich over drie weken over de details. De bedoeling is dat de regeringsleiders op 8 en 9 juli in Polen de knoop doorhakken.

Stoltenberg herhaalde het belang van dialoog met Rusland, naast een sterke defensie met afschrikkende elementen. Hij noemde de vooruitgeschoven eenheden in Oost-Europa een ,,proportionele’’ reactie op Ruslands toegenomen ,,assertiviteit’’.

Het gaat niet om de omvang van de troepenmacht, zei Stoltenberg. Het gegeven dat het een multinationale operatie wordt, is volgens hem ,,een duidelijk signaal” dat een aanval op één lidstaat een aanval op alle 28 NAVO-landen is.