buitenland

NAVO wil nieuw beraad met Rusland

Door ANP - 19 mei 2016

BRUSSEL (ANP) – De NAVO wil op korte termijn nieuw politiek overleg met Rusland beleggen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten spraken dit donderdagavond in Brussel af. Landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland hadden daarvoor gepleit.

De militaire alliantie neemt tijdens een top in Polen in juli een besluit om een multinationale troepenmacht in Oost-Europa te stationeren, onder meer in de Baltische staten, mede in reactie op de toegenomen Russische ,,assertiviteit’. Daarover, en over het conflict in Oekraïne blijft politiek beraad nodig, is de gedachte. Het overleg moet ook het risico op militaire incidenten verkleinen.

De NAVO-Ruslandraad kwam in april voor het eerst in twee jaar bijeen. In dat politieke overleg op ambassadeursniveau werden ,,diepgaande meningsverschillen’’ bevestigd. De militaire alliantie had het politieke overleg in juni 2014 stilgelegd na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.