buitenland

Nieuwe Talibanleider verwerpt vredesoverleg

Door ANP - 25 mei 2016

ISLAMABAD (ANP/RTR – De nieuwe leider van de Afghaanse Taliban, Haibatullah Akhundzada, heeft gezegd dat er geen vredesgesprekken meer zullen zijn met de regering in Kabul. ,,We komen op geen enkel vredesoverleg meer”, zei Akhundzada in een woensdag verspreide verklaring. Zijn voorganger, de mullah Akhtar Mansour, is door een Amerikaanse luchtaanval met behulp van een drone gedood.

Volgens bronnen bij de extremistische beweging wordt er gezocht naar de persoon die de Amerikanen heeft verklapt waar Mansour was. Akhundzada is naar verluidt in een geheime bijeenkomst die dinsdag begon tot leider gekozen. Hij zou op de bijeenkomst veel tegenstanders hebben gehad, maar de beweging wil de gelederen sluiten om wraak te nemen op de VS.

De Taliban zijn soennitische extremisten van voornamelijk de stam van de Pathanen uit Afghanistan en Pakistan. Van halverwege de jaren negentig tot 2001 heersten de Taliban over vrijwel heel Afghanistan.