buitenland

Nieuwe Turkse premier: meer macht Erdogan

Door ANP - 22 mei 2016

ANKARA (ANP/RTR) – De beoogde nieuwe Turkse premier Binali Yildirim wil de grondwet wijzigen en de zittende president meer macht geven. Yildirim noemde de grondwetswijziging zondag op een extra congres van de AK-partij in Ankara ,,een topprioriteit”.

,,De problemen van dit land en de liefde voor dit land zijn de verantwoordelijkheid van de president,” zei hij. Yildirim is door zijn partij naar voren geschoven als opvolger van de huidige partijleider en minister-president Ahmet Davutoglu. De jarenlange bondgenoot van president Recep Tayyip Erdogan is de enige kandidaat voor beide functies. Hij wordt later op zondag waarschijnlijk aangewezen als nieuwe voorman.

Een nieuwe grondwet geeft Erdogan executieve bevoegdheden en feitelijk alle macht, iets waar de president al geruime tijd op aanstuurt. Erdogan streeft naar een presidentschap naar Amerikaans en Frans model.

Migratiebeleid

Yildirim riep de Europese Unie verder op helderheid te verschaffen over het migratiebeleid. Hij kondigde aan door te gaan met het verbeteren van de democratie en de mensenrechten in Turkije, of het land zich nu wel of niet mag aansluiten bij de Europese Unie.

Yildirim, die lange tijd een succesvolle minister van Transport was, zei te blijven strijden tegen Islamitische Staat en tegen Koerdische strijders in eigen land en in Syrië.