buitenland

Nigeria pakt ‘Deltawrekers’ op

Door ANP - 16 mei 2016

ABUJA (ANP/RTR) – Het Nigeriaanse leger heeft een groep militanten opgepakt die verantwoordelijk worden gehouden voor een reeks aanvallen op olie-installaties en -leidingen in de zogenoemde Nigerdelta. De arrestanten behoren tot de Niger Delta Wrekers, denken de militairen.

Door de regelmatige aanvallen op de installaties is Nigeria’s olieproductie sinds begin dit jaar teruggelopen van 2,2 miljoen naar 1,65 miljoen vaten per dag, hetgeen een aderlating voor de economie betekent. De Wrekers willen een groter aandeel van de olie-opbrengsten voor de bevolking, een einde aan de milieuvervuiling en onafhankelijkheid voor de vruchtbare zuidelijke regio.

In de delta wordt 70 procent van het nationaal inkomen verdiend, maar de bewoners leven veelal in armoede. De Niger Delta Wrekers hebben afgelopen week de olieconcerns die in de delta werkzaam zijn, gewaarschuwd het gebied voor het einde van deze maand te verlaten.

Hoeveel mensen het leger heeft aangehouden, is niet bekendgemaakt.